Kuģu dīzeļiekārtas un turbīnas(5),24/25-R

Studiju kurss sniedz studējošajiem zināšanas un prasmes attiecībā uz kuģa dīzeļdzinējiem, tvaika un gāzu turbīnām un propulsijas sistēmām, kas nepieciešamas, lai studējošais spētu ekspluatēt galveno enerģētisko iekārtu un palīgmehānismus, degvielas, eļļošanas, balasta un citas sūknēšanas sistēmas atbilstoši noteiktajām prasībām, nodrošinot to darbības nepārtrauktību un atbilstību kuģa ekspluatācijas režīmam, kā arī vadīt galveno enerģētisko iekārtu, palīgmehānismu un saistīto sistēmu ekspluatāciju.
Tiek aplūkoti kuģu galveno dīzeļdzinēju un palīgdzinēju konstrukcijas un sastāvdaļas. Studenti iegūs padziļinātu izpratni par šo dzinēju darbību un to nozīmi kuģu dzinēju propulsijas sistēmās.
Izmantojot praktiskās apmācības un teorētiskās zināšanas, studenti apgūs zināšanas par pareizu mašīnu uzbūvi, palaišanas un izslēgšanas procedūrām, darbības uzraudzību un problēmu novēršanas paņēmieniem.
Dīzeļdzinēju pamatteorijas izpratne ir ļoti svarīga topošajiem kuģu inženieriem. Tiek aplūkoti tādi temati kā termodinamika, sadegšanas procesi, dzinēja cikli un emisiju kontrole, kas ļauj studentiem izprast pamatprincipus, kuri nosaka dīzeļdzinēju darbību.
Papildus dīzeļdzinējiem tiek aptvertas arī kuģu tvaika un gāzes turbīnu uzbūves aspekti. Studenti pētīs turbīnu darbības principus, lāpstiņu konstrukciju, vadības mehānismus un to integrāciju kuģu dzinēju sistēmās.
Nepilna laika studijas neklātienē tiek organizētas pēc individuāli izstrādāta studiju plāna.