Datu bāzu sistēmu datu modeļi(1),23/24-R

Līdz ar prakses vajadzībām datu bāzes sistēmu (DBS) datu loģiskie modeļi un datu glabāšanas organizācija nepārtraukti attīstās. Relāciju modelis, pateicoties tā matemātiskajam pamatam - relāciju algebrai (E. F. Kods, 1970. g.), vēl arvien ieņem nozīmīgu vietu izmantojamo DBS datu loģisko modeļu kopā, taču līdz ar jaunu vajadzību rašanos, ir parādījušies dažādi citi plaši atzīti un lietoti DBS datu loģiskie modeļi, kurus izmanto daudzdimensiju, relāciju–objektu (object–relational), hierarhisko datu glabāšanai.
Daudzdimensiju DBS ir pamats datu analīzes sistēmām. Relāciju–objektu DBS ieviesa saliktus datu objektus un efektīvu datu apstrādes programmu veidošanu DBS. Hierarhiskās DBS ar XML un JSON izmantošanu nodrošina dokumentu glabāšanu un pārvaldību. Studiju kursā studenti iepazīstas ar populārākajām minēto datu loģisko modeļu DBS, to uzbūvi, datu glabāšanas struktūrām, datu ievades un modificēšanas iespējām, datu izgūšanas valodām un programmēšanu datu bāzes serverī, lai varētu realizēt vadošo firmu Oracle, SAS un IBM izvirzīto koncepciju "datu apstrāde DBS" (data processing in database system).
Liela uzmanība studiju kursā tiek veltīta apskatīto datu modeļu pozitīvo un negatīvo īpašību izvērtējumam, kā arī piemērotības analīzei populārākajām prakses vajadzībām.