Mobilo sakaru sistēmu pamati(1),19/20-P

Kurss ir paredzēts kā ievads mobilo sakaru sistēmās un sastāv no 3 moduļiem: Ziņojumu pārraides pamati, Radioraidītāji un Radiouztvērēji.

Ziņojumu pārraides pamati ir pirmais kursa modulis. Tajā apskatīti informācijas pārraides un uztveršanas sistēmu veidošanas principi un struktūra, sakaru kanāls un tā īpašības, kā arī mobilo sakaru tīkli, to uzbūves un darbības principi. Doti piemēri par ciparu sakaru sistēmu elementiem, to uzbūvi un mobilo sakaru sistēmas 2G, 3G, 4G.
Tālāk šajā modulī apskatīti diskrētie signāli, modulācijas paņēmieni un kļūdas kanālā, Šenona teorēma un caurlaides spēja Gausa kanālam, kā arī ziņojumu kodēšana ar bloka un vijuma kodiem. Apskatīti arī piemēri par signālu pārraidi un apstrādi šūnu mobilos sakaros, izmantojamās frekvences un signāli, traucējumi un trokšņi, modulācijas veidi un parametri, mobilos sakaros izmantojamo antenu tipi, to parametri un radioviļņu izplatīšanās mobilajos sakaros.

Otrais kursa modulis ir Radioraidītāji. Tajā iekļautas tēmas par radiosignālu ģeneratoriem (ārējās ierosmes un pašierosmes ģeneratori), radioraidītāju lietderības koeficientu un jaudu summēšanu. Doti piemēri par raidītājiem mobilo tīklu bāzes stacijās un noteikumi par drošības tehnika radioraidītāju ekspluatācijā.

Trešais kursa modulis ir Radiouztvērēji. Tajā ir iekļautas tēmas par radiouztveršanā izmantojamām metodēm, shēmu risinājumiem, radiouztvērēju galveniem parametriem un radiouztvērēju uzbūvi ( ieejas ķēdes, selektīvie pastiprinātāji, frekvenču pārveidotāji, detektori un automātiskās regulēšanas). Apskatītas mobilajos sakaros lietotās radiouztvērēju koncepcijas un mobilo sakaru attīstības tendences.