Elektrotehnikas teorētiskie pamati(Neklātienes,Vakara)(1),20/21-R

Lineārās līdzstrāvas ķēdes. Oma un Kirhofa likumi. Rezistoru slēgumu ekvivalenta pārveidošana. Lineārs enerģijas avots un tā ekvivalentās shēmas. Jaudu bilance. Sazarotu ķēžu aprēķins ar Kirhofa likumu, kontūrstrāvu, mezglu-potenciālu un superpozīcijas metodēm. Vadītspēju un pārvades koeficienti. Kompensācijas teorēma. Linearitātes princips. Pasīva un aktīva divpola un četrpola ekvivalentās shēmas. Enerģijas pārvade no aktīva uz pasīvu divpolu.
Maiņstrāvas ķēžu elementi: rezistors, spole un kondensators. Sprieguma un strāvas sakarības momentānām vērtībām. Strāvas efektīvā vērtība.
Sinusoidālas maiņstrāvas ķēdes. Oma un Kirhofa likumi kompleksā formā. Vektoru un riņķa diagrammas RLC virknes un paralēlajā slēgumā. Pasīva un aktīva divpola ekvivalentās shēmas. Potenciālu topogrāfiskā diagramma. Momentānā jauda. Jaudu bilance kompleksā formā. Enerģijas pārvade no aktīva uz pasīvu divpolu. Aktīvās jaudas mērīšana ar vatmetru. Sprieguma, strāvas un jauktā rezonanse, kontūra labums. Sprieguma un strāvas līknes atkarībā no induktīvās vai kapacitatīvās pretestības vai vadītspējas. Mijinduktīvi saistītu spoļu līdzslēgums un pretslēgums. Transformatora vienādojumi, vektoru diagramma, ieejas pretestība, pārvades koeficients. Mijinduktivitātes noteikšana.
Trīsfāzu maiņstrāvas ķēdes. Fāzu reizinātājs. Trīsfāzu ķēde zvaigznes slēgumā, ar vai bez nullvada, ar simetrisku vai nesimetrisku slodzi. Trīsfāzu ķēde trīsstūra slēgumā ar simetrisku vai nesimetrisku slodzi. Sakarības starp līniju un fāzu strāvām un spriegumiem.
Trīsfāzu ķēde jauktā slēgumā. Fāzu sekošanas secības noteicējs. Jaudas mērīšana 3-vadu un 4-vadu trīsfāzu shēmās. Nesimetriskas trīsfāzu sistēmas simetriskās komponentes un to īpašības. Zvaigznē slēgta trīsfāzu patērētāja fāzu ekvivalentās pretestības strāvu simetriskajām komponentēm.
Periodisku nesinusoidālu strāvu ķēdes. Strāvu un spriegumu efektīvā vērtība. Aktīvā, reaktīvā, pilnā un kropļojumu jauda. RLC virknes slēguma rezonanses režīma iestādīšanas īpatnības, mainot spoles induktivitāti. Augstākās harmonikas trīsstūrī un zvaigznē slēgtā trīsfāzu sistēmā.