Elektrotehnika un elektronika(Neklātienes,Vakara)(1),20/21-R

Studiju priekšmetā tiek apgūta elektrisko un elektronikas shēmu lasīšana, elektrisko lielumu mērīšana, līdzstrāvas un maiņstrāvas ķēžu aprēķins. Laboratorijas darbi dod iemaņas darbam ar reālām elektriskām ķēdēm, elektronikas shēmām un elektriskām mašīnām.
Elektriskās ķēdes, to aizvietošanas shēmu elementi, topoloģija un vienādojumi. Līdzstrāvas ķēžu darba režīmi. Vienādojumi un aprēķina metodes līdzstrāvas ķēdēs.
Sinusoidālas maiņstrāvas (sprieguma) parametri, fāžu nobīde. Elementu vienādojumi, spriegumu un strāvu vienādojumi, jaudas formulas. Vektoru diagrammu metode maiņstrāvas ķēžu analīzei. diagrammas. Strāvas, sprieguma un jaudas mērīšana. Spriegumu rezonanse. Jaudas koeficienta uzlabošana.
Trīsfāžu maiņstrāvas ķēdes, patērētāja slēgumu veidi, aprēķina principi. Jaudas mērīšana trīsfāžu ķēdēs.
Pārejas procesi RL- un RC ķēdēs. Analīzes principi un aprēķina plāns, komutācijas likumi, laika konstante, diferenciālvienādojumi. Aperiodisks un svārstību režīms RLC ķēdēs.
Jēdziens par periodisku nesinusoidālu strāvu ķēdēm un to aprēķinu.
Magnētiskās ķēdes. Pamatjēdzieni un vienkāršāko magnētisko ķēžu aprēķins.
Nelineārās ķēdes, to aprēķina principi. Elektronikas ierīces: diodes, tranzistori, tiristori, to apzīmējumi, struktūra, voltampēru raksturlīknes, regulēšanas iespējas. Vadāmi un nevadāmi taisngrieži, jēdziens par gludinātājfiltriem. Bezkontaktu slēdži ar tiristoriem. Tiristoru impulsregulatori. Pastiprinātāju darbības princips, atgriezeniskā saite. Tranzistora pastiprinātāja kopemitera shēma: slodzes līnija, darba režīmi. Operacionālais pastiprinātājs, tā īpašības. Atgriezeniskās saites nozīme.
Shēmas ar OP.
Kontaktori, releji. Asinhronā dzinēja distances vadības shēma.
Ciparu tehnikas mikroshēmas: loģiskās shēmas, dešifratori, multipleksori, triger, reģistri, skaitītāji. Mikroprocesoru sistēmas struktūra. Mikroprocesora reģistri, komandas, programmas struktūra.
Transformatori. Uzbūve un darbības princips. Slogota transformatora vektoru diagramma un ārējās raksturlīknes. Sekundārā sprieguma izmaiņa. Autotransformatori. Mērtransformatori: strāvmaiņi un spriegummaiņi.
Asinhrono dzinēju uzbūve, darbības princips, tipi. Momenta līkne, mehāniskā raksturlīkne. Dzinēja regulēšana, darba raksturlīknes.
Līdzstrāvas mašīnas uzbūve, elektriskās ķēdes un to vienādojumi. Līdzstrāvas ģeneratora darbības princips, ārējā raksturlīkne un sprieguma regulēšana. Līdzstrāvas dzinēja darbības princips. Līdzstrāvas paralēlās un virknes ierosmes dzinēju shēmas, mehāniskās raksturlīknes un regulēšana.