Galīgo elementu metode (vispārīgais kurss)(1),20/21-R

Mūsdienās galīgo elementu metode (GEM) tiek uzskatīta par vienu no vispāratzītajām un parocīgākajām metodēm dažādu sarežģītu uzdevumu risināšanai dažādās inženierzinātņu jomās, tādās kā: būvniecība, mehānika, kodolfizika, biomehānika, hidrodinamika, siltuma vadāmība, ģeomehānika utt. No otras puses, GEM var tikt uzskatīta par spēcīgu instrumentu diferenciālvienādojumu, kas apraksta dažādus fizikālus procesus, aptuvena risinājuma iegūšanai.
GEM panākumu pamatā ir izmantotas vienkāršās galīgo elementu operācijas: uzdevuma formulēšana variāciju formā, šī formulējuma diskretizācija galīgos elementos un iegūto galīgo elementu vienādojumu efektīva risināšana. Šie vienkāršie soļi ir jebkura uzdevuma risināšanas pamatā, kas kopā ar mūsdienu datortehniku padara GEM par dabisku izvēli jebkuriem inženieraprēķiniem.
Šī maģistru studijas kursa mērķis ir aplūkot katru no iepriekšminētajām galīgo elementu metodes operācijām un tādejādi dot vispārīgu izpratni par uzdevumu risināšanas procesu. Saskaņā ar trim pamata operācijām kurss ir sadalīts trīs daļās. Kursa pirmā daļa ietver GEM nostādni, kā arī izmantojamās skaitliskās operācijas elementu matricu aprēķiniem un skaitlisko kļūdu noteikšanai. Otrajā daļā tiek apskatītas metodes galīgo elementu līdzsvara vienādojumu risināšanai nelineārās statikas, dinamikas, kā arī noturības un termālās analīzes uzdevumiem. Trešajā daļā tiek dots dažādu modelēšanas aspektu un moderno galīgo elementu pielietošanu apraksts.