Ķēžu teorija(1),19/20-P

Nelineārās rezistīvās ķēdes. Līdzstrāvas rezistīvo ķēžu grafiskā aprēķinu metode. Sazarotas shēmas sadalīšana divos divpolos un to voltampēru raksturlīkņu krustpunkta atrašana. Aktīvā divpola teorijas pielietojums shēmās ar vienu nelineāru rezistoru. Nelineāru rezistoru idealizētās raksturlīknes. Maiņstrāvas rezistīvo ķēžu grafiskā aprēķinu metode vienpusperiodu un divpusperiodu taisngriežu gadījumā.
Nelineāras magnētiskās ķēdes. Magnētiskā ķēde, tās analoģija ar elektrisko ķēdi. Oma un Kirhofa likumi magnētiskajām ķēdēm. Magnētiskā pretestība. Nelineāru reaktīvu maiņstrāvas shēmu aprēķins ar grafisko un ekvivalento sinusoīdu metodēm. Spoles ar feromagnētiska materiāla serdēm: vienādojumi, vektora diagramma, ekvivalentā shēma. Kompleksā magnētiskā caurlaidība. Spieguma un strāvu ferrorezonanse.
Pārejas procesi lineārās ķēdēs ar koncentrētiem parametriem. Komutācijas pamatlikumi. Pārejas procesu aprēķini ķēdēs ar vienu vai diviem reaktīviem elementiem ar klasisko metodi. Laika konstante. Aperiodiskais, kritiskais un svārstību režīmi RLC virknes slēguma komutāciju gadījumā. Pārejas procesu aprēķini sazarotās ķēdēs, raksturīgā vienādojuma sakņu atrašana. Nekorektie uzdevumi, vispārinātie komutācijas likumi. Pārejas procesu aprēķins ar operatoru metodi. Oma un Kirhofa likumi operatoru formā. Ekvivalentā operatoru shēma.
Pārejas procesu skaitliskās aprēķina metodes. Stāvokļa mainīgo metodes vienādojumu atrisinājums ar Eilera tiešo vai netiešo algoritmu. Reaktīvo elementu diskrētās rezistīvās aizvietošanas shēmas. Furjē transformācija. Četrpola kompleksās pārvades funkcijas frekvenču atkarības noteikšana laboratorijas apstākļos. Shēmas reakcijas noteikšana nedilstoša ieejas lieluma gadījumā ar parasto trapeču metodi.
Ķēdes ar izkliedētiem parametriem. Līnijas primārie parametri, ekvivalentā shēma un telegrāfa vienādojumi. Līnijas vienādojumi kompleksā formā. To atrisinājums eksponentfunkciju vai hiperbolisko funkciju formā. Līnijas sekundārie parametri. Viļņu procesi līnijā. Tiešie (krītošie) un atstarotie skrejviļņi. Viļņa garums. Atstarošanās koeficients no līnijas beigām. Līnija bez zudumiem sinusoidāla avota gadījumā stacionārā režīmā. Stāvviļņi tukšgaitas, īsslēguma un tīri reaktīvas slodzes gadījumā. Jaukta viļņa režīms. Slodzes un līnijas saskaņošana.
Pārejas procesi līnijās bez zudumiem. Līnijas vienādojumu vispārīgais atrisinājums, tiešais un atstarotais vilnis. Līnijas pieslēgšana līdzsprieguma avotam: viļņu vairākkārtēja atstarošanās tukšgaitas, īsslēguma un nesaskaņotas aktīvas slodzes režīmos. Saskaņotas slodzes režīms. Viļņu atstarošanās no pasīva divpola. Viļņu atstarošanās un lūšana pasīvā četrpolā vai divu līniju savienojuma vietā.